PAR- OCH RELATIONSTERAPI


Har du och din partner hamnat i svårlösliga konflikter, har passionen försvunnit eller har ni fastnat i negativa vardagliga mönster? Det kan vara så att ni behöver hjälp med att komma vidare för att kunna förbättra er relation.

Ni kanske tillhör och är ett par som skulle behöva erbjudas förändringshjälp med samspels och relationsproblem. Hos Täby psykoterapi finns mycket lång erfarenhet av att erbjuda sådan förändringshjälp. 

 

Terapin ger ökad förståelse för varför relationsmönster uppstår och hur de har en tendens till att upprepa sig. Speciellt dysfunktionella samspelsmönster, och bidrar till lösningar att komma ur dessa. Parterapins arbetssätt är baserat på kognitiv beteendeterapi (KBT och även Schematerapi) med dess olika metodik för att skapa positiv förändring. 

 

Terapin omfattar tre faser. Den inleds med en kartläggning och bedömningsfas. Därefter påbörjas fasen för förändringsarbetet. Under denna fas får ni som par lära er hur ert samspelsmönster ser ut, konflikter uppstår, ni får träna på att lyssna på varandra och ändra perspektiv från förändring av den andres beteende till acceptans av olikheter. I likhet med individuell samtalsterapi ges hemuppgifter mellan sessionerna för att hjälpa er att fortsätta arbetet med relationen i vardagen, som en brygga över till nästa session. Vanligtvis ges hemuppgift i form av självskattningsformulär, tidigt i terapin, för att se vad var och en utav er bär på och kommer in i terapin med och hur det samspelar i relationen med varandra. Avslutningsvis befästs det som tagits upp i terapin och en plan görs för hur ni ska arbeta vidare med er relation och hur ni kan hantera eventuella risksituationer i framtiden.

 

I parterapi brukar 8-15 sessioner räcka för att skapa en hållbar förändring och i uppföljning efter två år har det kunnat visa sig, i  forskning, att resultaten till stora delar består. Ett viktigt innehåll i terapin förutom psykoedukation och de individuellt utformade KBT-hemuppgifterna som formas utifrån era behov, som ni får att jobba med mellan sessionerna är metoden "connecting dialogues".  I denna får ni som par möjlighet att nå varandra känslomässigt vilket ofta har brustit när ni söker parterapi. Det som också vanligtvis ingår i parterapin är visualiseringsövningar med den ena parten där den andra deltar i reflekterande position som ofta skapar en djupare förståelse.  

Om relationsproblemen har bidragit till både ångest och depression så är det bättre att försöka förändra det dysfunktionella i relationen som leder till ångest och depression, istället för att den ena parten söker individuell behandling. Det har visat sig ofta leda till separationer medan parterapi mer troligt leder till gemensam läkning och förstärkt relation som bygger en grund av förståelse och mer närhet. När detta uppnås blir svaret på den viktigaste frågan, "finns du där för mig när jag behöver dig", mycket mer tydligt besvarad av din partner och ni blir ett starkare stöd och tryggare för varandra igen.  


Par som har beslutat sig för att gå skilda vägar kan få hjälp genom parterapi att hitta ett fungerande samarbete. Det bidrar oftast till en mindre konfliktfylld separation. Framförallt för "den svaga länken", dvs om det finns barn i familjen, har det i forskning visat sig avgörande för om och till vilken grad de kommer att ta skada. Det som forskning visar är att barnen mestadels undkommer att ta skada av en separation om föräldrarna kan lära sig att samarbeta och fortsatt stödja varandra i sitt föräldraskap, i en separation, och istället kunna lösa saker och ting mer i samförstånd istället för genom konflikter.  

 

Boka tid för parterapi

Är du intresserad av att veta mer om par- och relationsterapi eller boka en tid är du välkommen att ta  kontakt på info@taby-psykoterapi.se eller använda kontaktformuläret under fliken kontakt.